Geboorte

De meeste pinguïns keren ieder jaar terug naar dezelfde plaats om jongen te krijgen. Sommige zwemmen duizenden kilometers om er te komen. Ze gebruiken waarschijnlijk de zon als gids. Matthijs Scheffer
Als ze dan op land zijn maken ze daar een nest, want de jongen kunnen natuurlijk niet in het water worden geboren. Voor nesten die op de grond worden gebouwd, gebruiken de pinguïns allerlei materialen, afhankelijk van wat er voorhanden is. Gras gebruiken ze graag, maar als dat niet in de buurt is te vinden, kunnen takjes zeewier, veren en mos ook dienst doen. In koudere streken groeien vaak geen planten die geschikt zijn om er een nest van te maken. De pinguïns verzamelen dan stenen als bouwmateriaal voor hun nest. Sommige pinguïns maken ook een hol in de grond dat is lekker warm en veilig.

Pinguïnbaby's hebben altijd honger. Hun ouders moeten elke dag vele keren naar de oceaan om voldoende vis te vangen. De ouders voeden hun kuikens soms bijna 1 kg vis per uur.
Matthijs Scheffer


© Dave Houston

Om beurten naar de zee

Een jonge pinguïn heeft nog geen speklaag en ook het verenpak is niet waterdicht. Hij kan dus niet het water in. Om de wind te weerstaan heeft hij een extra dik, donzen verenpak. Als vader op reis is op zoek naar eten, blijft moeder bij de jongen. Komt vader terug, dan is het moeders beurt om de zee in te gaan. De ouders brengen in hun krop voedsel mee. Bij het nest braken ze dat op en kunnen de jongen het papje eten. In de grote kolonie herkennen de pinguïns elkaar altijd. Meestal aan hun roep, maar ook aan bijvoorbeeld de patronen op hun buik. Zwartvoetpinguïns hebben zwarte vlekjes op hun buik die bij elke pinguïn weer anders zijn.
www.artis.nl

Keizerpinguïn kuikens

De jongen van de keizerspinguïn komen ter wereld onder barre weersomstandigheden. De vrouwtjes leggen hun eieren tijdens de koudste maanden van de Arctische winter. Daarna keren ze terug naar zee. De mannetjes houden de eieren op hun voeten en bebroeden ze gedurende twee zeer koude maanden. Al die tijd eten ze niet. Om warm te blijven kruipen ze dicht bij elkaar. Er zijn soms sneeuwstormen met snelheden van meer dan 150 km per uur, waarbij de temperatuur extreem laag kan worden. Als de eieren zijn uitgekomen keren de vrouwtjespinguïns terug.
Matthijs Scheffer

Crèche

Als pinguïnkuikens groter worden, komen ze bij elkaar in een 'crèche'. Vaak met duizenden tegelijk. Dat is lekker veilig en warm. De ouders moeten keihard werken om voedsel te halen voor hun dikke donzen kinderen. Ze weten in alle drukte haar scherp hun eigen jong terug te vinden. Dat herkennen ze aan het geluid! Pinguïns hebben een harde schetterende roep. Bij iedere soort en bij ieder dier klinkt die weer anders. Na een poos raken de jongen hun wollige dons kwijt. Ze krijgen echte veren. Daarna gaan ze allemaal de zee in, zonder hun vader en moeder.